[O2] Trzeszcząca kratka w O2 FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ulysse
    Rider
    • 2010
    • 496

Chętnie poczytam o tej awaryjności 1,8T. moze masz dostęp do skanera i wrzucisz ten fragment gdzieś do poczytania.
  • kurczak1985
    Rider
    • 2009
    • 300

Witam

Autko kupiłem 30 grudnia 2009r i po wyjeździe z salonu było ok.
    Jednak po przejechaniu 300-400km z tyłu samochodu zaczęły wydobywać się denerwujące trzaski oraz zgrzyty. Spowodowane niestety one są zamontowaną kratką, jako że nabyłem wersję ciężarową(liftback). Dzisiaj byłem na przeglądzie zerowym, ponieważ mam instalację LPG no i zgłosiłem, że kratka denerwująco trzeszczy.
    Na moje nieszczęście uzyskałem od serwisu odpowiedź, że kratki tak mają i trzeszczą; na co ja odpowiedziałem, że takiego auta nie chce jeżeli to ma cały czas tak denerwować podczas każdej najechanej dziury. pan z serwisu mi oznajmił, że dzisiaj oni tego i tak nie zrobią i trzeba się umówić ale szanse na zrobienie tego są praktycznie zerowe :|
    Czy ktoś już z Was miał taki problem i sobie z nim poradził?
    Będę wdzięczny za każdą wskazówkę...

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kurczak1985, metodą prób i błedów zrób sobie sam jakis patent. wsadz kogos do bagaznika i w droge....niech troszku przytrzyma...i wtedy wyjdzie gdzie co trzeba "dorobic" zeby było "git"
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kurczak1985
        Rider
        • 2009
        • 300

sęk w tym, że ta kratka jest tak mocno przymocowana, ze jej nie można w którąkolwiek stronę ruszyć... Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

kurczak1985, może poczekaj aż trochę zima puści...zimą wszystko jest sztywne i nim nabierze temp. będzie trzeszczeć.

Komentarz

• Yarek
            Elegance
            • 2005
            • 992

Zamieszczone przez kurczak1985
            Na moje nieszczęście uzyskałem od serwisu odpowiedź, że kratki tak mają i trzeszczą
            Tylko przypadkiem nie daj sobie tego wmówić: kratka wcale tak nie ma, że trzeszczy. U mnie kratka nie wydaje żadnych odgłosów...
            . pzdr Jarek
            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• tomekdwk
              Drive
              • 2008
              • 40

U mnie (samochód z kwietnia 2009) nie zauważyłem trzasków ze strony kratki ... podobno (może ktoś to potwierdzić ? ) - pod koniec roku była zmiana w sposobie mocowania kratki (podobno nie ma już blach jakie łączyły kratkę z krawędzią bagażnika) - może przy okazji tych zmian urodziły się jakieś 'świerszcze' ...

Komentarz

• kurczak1985
                Rider
                • 2009
                • 300

u góry mam blachy, które łączą kratkę z podsufitką...
                Z czekaniem pomysł nawet dobry, tylko że nie po to się nowe auto kupuje, aby w zimie wkurzać a latem cieszyc hehe
                Chyba szykuje się to co nie miało nigdy nastąpić - wojna z serwisem :roll:

Komentarz

• _tm_
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2333
                  • Superb III (3V3)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

u góry mam blachy, które łączą kratkę z podsufitką...
                  Dziwne, skoro kupiłeś auto pod koniec roku. Ja kupiłem w październiku i mam już nowy typ kratki (bez mocowania do podsufitki).

P.S. Moja nie trzeszczy w ogóle.

EDIT: Dopiero doczytałem, że masz liftbacka, a ja pisałem o kombi ops:.
                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                  -------------------------------------------------------------------------
                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• rafik11
                    Rider
                    • 2009
                    • 448

mam ten sam problem, tez mi trzeszczy na nierównościach. Na szczeście moge sobie potestować co trzeszczy bo tesc tez ma z kratką a u niego nic nie trzeszczy. A teraz do rzeczy, tesc obierał swojaOII w listopadzie a ja swoja OII w grudniu(oczywiście tego roku)i mamy dwie różne kratki wstawione w autach. Teścia jest lepsza bo po pierwsze nie trzeszczy, a po drugie ma taki sprytny patent w postaci otwieranej klapki na wysokości podłokietnika(tunelu do przewozu długich rzeczy) po otwarciu której mamy dostęp do fabrycznej klapki w oparciu kanapy i dzięki temu możemy przewozić np.narty. Ja takowej klapki nie mam, mam tylko blachę :cry: Teraz druga różnica (i to jest sedno naszego kłopotu moim zdaniem)teść nie ma tych blaszek idących do tylnej krawędzi w podsufitce połączonych śrubami z kratą a ja mam te blaszki i to właśnie na łączeniu tych blaszek z kratą tak trzeszczy(mimo zę jak się porusza to trzyma mocno). Trzeba je odkręcić i myślę ze będzie ok. Skoro u tescia ta krata się trzyma bez tych blaszek i nie trzeszczy to może i u nas tak będzie, jeżeli coś będzie nie tak to na nowo te blaszki się dokręci.

[ Dodano: Pon 11 Sty, 10 21:44 ]
                    a tez doczytałem ze nie masz kombi(trzeba czytać ze zrozuminiem :twisted: )ale moze u ciebie problem jest to samo

Komentarz

• tomekdwk
                      Drive
                      • 2008
                      • 40

Zamieszczone przez rafik11
                      ... na łączeniu tych blaszek z kratą tak trzeszczy(mimo zę jak się porusza to trzyma mocno). Trzeba je odkręcić i myślę ze będzie ok ...
                      proponuję 'potraktować' skrzypiące miejsca spray'em teflonowym ... może 'da rade' ... wydaje mi sie, że odkręcenie tych blach spowoduje, że krata może zacząć się poruszać na nierównościach, co z czasem może nie wyjść jej na 'dobre' ....

Komentarz

• kurczak1985
                        Rider
                        • 2009
                        • 300

hmmm to może rozwiązaniem byłoby najpierw wykręcić całkowicie kratkę, nastepnie odciąć te blaszki, które wbijają się w podsufitkę i wtedy będzie ok?
                        Zdejmował ktoś juz może kratkę mocowaną do sufitu? o ile odkręcenie śrub wydaje się banalne, tak wyjęcie tego z podsufitki jest jak dla mnie dość skomplikowane :shock:

Komentarz

• Marcin_N
                          Classic
                          • 2009
                          • 11

Mam identyczny problem, tez mam liftbacka z kratką i trzeszczy jak jasna cholera. Byłem z tym w serwisie i facet mi powiedział zeby troche poczekać az to wszystko sie poukłada. Tyle ze mnie trzeszczy coraz bardziej. Jak troche sniegi stopnieja wybieram sie do ASO i niech grzebią i zrobią tak, zeby było dobrze. Inna sprawa to spasowanie kratki w gornej czesci z podsufitka. Dramatycznie to wygląda, podsufitka jest nierówno poprzykręcana i generalnie wygląda to jak auto po tylnym dzwonie. Kolejna rzecz - kratki w liftbackach to taka nowość-rzadkość, moze dlatego kiepsko im idzie skonstruowanie czegos co sie sprawdzi w kazdych warunkach.

Komentarz

• kurczak1985
                            Rider
                            • 2009
                            • 300

Marcin_N a kratkę masz także z mocowaniem do podsufitki?
                            Czyli rozumiem, że combi nie mają tego mocowania do podsufitki, a liftback niestety tak?

Komentarz

• _tm_
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 2333
                              • Superb III (3V3)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Czyli rozumiem, że combi nie mają tego mocowania do podsufitki, a liftback niestety tak?
                              Stary typ kratki w kombi jest mocowny do podsufitki. Nowy nie.

Komentarz

• Piotr AMP
                                Rider
                                • 2009
                                • 250

Ja mam lipiec 2009 i kratka w combi mocowana do podsufitki. Nic się narazie z nią nie dzieje i jest "cichutko", a o innych trzeszczeniach na mrozie z rana nie wspomne ...
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• rafik11
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 448

stary typ jest mocowany do podsufitki blaszkami, nowy nie ma tych blaszek a jeszcze nowszy już ma te blaszki. A tak na poważnie to pisałem że teść ma kombi z listopada i nie ma tych blaszek (jemu nie trzeszczy)a ja mam z grudnia i mam inną kratkę z blaszkami (i bez klapki na narty i mnie trzeszczy)

Komentarz

• Danio_Poznań
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 47

ja mam Octę combi z 2009-11 i mam mocowanie do podsufitki, inni przede mną i po mnie mają bez mocowania
                                    kratki nie montowane do podsufitki były tylko przez chwilę - resztki kupione przez SAP od Czechów (u nich się zmieniły przepisy VAT) - takie info mam od dealera

Komentarz

• Karpie
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 53

Ja też mam hatchbacka i moja kratka leciutko zaczyna trzeszczeć (mam dopiero przejechane 850km, więc może jeszcze się nie rozkręciła ). Sprawdzałem, że jest bardzo solidnie zamocowana i jak próbuję nią poruszać to ani drgnie i nic nie trzeszczy. Mam wrażenie, że może to być gdzieś na styku kratki z siedzeniami, a może to same mocowania siedzeń trzeszcą a nie kratka.

A tak a propos. Tylko kombi mają klapkę w kratce do przewozu długich przedniotów? Bo ja nie mam... :evil:
                                      1.4TSI + DSG Biała

Komentarz

• sgasiorowski
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 49

Witam

Mam O1 combi kupione w 2009 roku. Kratka nie ma mocowań w podsufitce, ale niestety trzeszczy nieco jak się jedzie poi nierównościach. Moim zdaniem to buda pracuje. Kratka jest przykręcona solidnie, ale jak ją mocno poruszam to też słychać jak trzeszczy, ale to chyba nie jest od śrub chyba tylko tak cała wydaje takie odgłosy. Na razie nic z tym nie robiłem, nie wkurza mnie tak bardzo. Bardziej denerwuje mnie ta blacha za siedzeniami bez żadnego otworu umożliwiającego wykorzystanie możliwości złożenia lewego siedzenia z tyłu. Kuriozalnie, dzięki temu moja ciężarówka ma mniejszą ładowność od osobówki bez kratki :-)

A tak w ogóle to czy ktoś wie czy można zdjąć ten paskudny podłokietnik z tyłu ? Czy pozbywając się podłokietnika narażam się policji, rzędowi skarbowemu ?

--
                                        Sławek

Komentarz

• _tm_
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2333
                                          • Superb III (3V3)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez sgasiorowski
                                          A tak w ogóle to czy ktoś wie czy można zdjąć ten paskudny podłokietnik z tyłu ? Czy pozbywając się podłokietnika narażam się policji, rzędowi skarbowemu ?
                                          Samochód masz zarejestrowany na 4 osoby, więc ten podłokietnik służy do tego, zebyś nie mógł wozić pięciu osób. Zapewne dla US wyjęcie podłokietnika jest takim samym "przestępstwem" jak wyjęcie kratki, więc lepiej z nimi nie zadzierać .

[ Dodano: Wto 12 Sty, 10 16:53 ]
                                          Zamieszczone przez Karpie
                                          A tak a propos. Tylko kombi mają klapkę w kratce do przewozu długich przedniotów? Bo ja nie mam... :evil:
                                          Tu tez jest podział na stare i nowe kratki. Stare kratki mają mocowanie do podsufitki i nie mają klapki, a nowe nie mają mocowania do podsufitki i mają klapkę - tak to wygląda:

Komentarz

• kurczak1985
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 300

Też myślałem o wyjęciu kratki całkowicie i po problemie
                                            US się nie boję bo i tak muszą się zapowiedzieć przed wizytą, gorzej z policja jakby mnie zatrzymali z 200km od domu i by ktoś zauważył, że w dowodzie wbite auto ciężarowe a kratki brak... miałby Pan Policjant podstawę do zabrania dowodu rej. i odholowania autka a to już byłby problem :diabelski_usmiech

Komentarz

• Zuzus
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 136

Re: Trzeszcząca kratka w O2 FL

Witam
                                              Na moje nieszczęście uzyskałem od serwisu odpowiedź, że kratki tak mają i trzeszczą; .
                                              U mnie kratka nie trzeszczala.. Ale i tak ja wykrecilam cala :zlosnik:
                                              Moja 4x4

Komentarz

• Marcin_N
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 11

Odbierałem dokładnie 15 grudnia i w liftbacku mam kratke z mocowaniem do podsufitki i bez klapki na narty. Wkurza mnie bo otwór by sie przydal. Jak ktoś wymysli co zrobic zeby uciszyc to cholerstwo to bede bardzo wdzieczny.

Komentarz

• kurczak1985
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 300

byłem dzisiaj w serwisie w sprawie trzeszczącej kratki....
                                                  No i poprawa jest spora, jednak na dużych dziurach kratka się odzywa
                                                  Jednak poprawa jest na tyle duża, a skrzypienie mało uciążliwe że teraz jest ok
                                                  Zapytałem serwisanta co zrobili z kratką - dobrze dokręcili i wysmarowali (nie wiem co smarowali)
                                                  Pytanie tylko na jak długo będzie spokój :?:

Komentarz

Pracuję...